27 oktober - Nacht van de Nacht

Nacht van de Nachtwandeling zaterdag 27 oktober

De Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal organiseren ook dit jaar een prachtige nachtwandeling op zaterdag 27 oktober. Swalmdalgids Frans Tegels neemt jullie dan mee voor een zeer bijzondere sfeerwandeling. Dat het in de bossen en onder de bomen ’s nachts donker is hebben de deelnemers gedurende de vele jaren dat de Nacht van de Nacht wandeling werd georganiseerd vaak ervaren. Dit jaar ontdekken we de duisternis in het buitengebied van Asselt en Wieler. Hoe groot is de invloed van de bewoonde wereld op de donkerervaring in het buitengebied? Kom en ontdek het zelf.
De wandeling start om 21.30 uur, bij de Genoenhof, Emmaus Perspectief, Naborchweg 1 te Swalmen. Onderweg is er een borreltje. Na afloop is er nog een gezellige nazit met een drankje bij een knappend vuurtje (drankje voor eigen rekening). Opgave vooraf, want er kunnen maximaal 25 personen meedoen. Er zijn geen kosten aan deze wandelingverbonden.

Deze nacht is traditioneel ‘de nacht van de nacht’ in Nederland. Weinig plekken in Nederland zijn nog echt donker. Alle dieren hebben er last van, zowel dag- als nachtdieren. Mensen hebben er ook last van. Tijdens activiteiten in heel Nederland georganiseerd in deze Nacht van de Nacht, vragen we aandacht voor de toenemende – vaak onnodige – verlichting van onze leefomgeving. Waar kun je nog genieten van een echt donkere nacht? Samen speuren naar het nachtleven en de sterren. Na enige tijd in het donker merk je dat je ogen zich aanpassen aan het donker. Je ziet steeds meer. Ook je andere zintuigen reageren anders in het donker. Hoe minder je kunt zien, hoe belangrijker je andere zintuigen zijn. Je oren, neus, mond en gevoel zijn de zintuigen die onze ogen tijdens de wandeling ondersteunen. Hoe voelen dingen die je niet ziet? Is het in de nacht echt stil in het bos? Word je smaak anders als je niet kunt zien wat je eet of drinkt? Beleef zelf de geuren en kleuren maar vooral de spanning van de nacht van de nacht. Zet je zintuigen op scherp.

Opgeven vooraf bij Toine Wuts 06-22826802, mhvs@mhvs.nl

De besturen van MHVS en HVMS

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor