Werkgroep Gidsen voormalig Brits munitiedepot

Voor degenen die het nog niet weten, deze werkgroep van onze heemkundevereniging heeft tot doel, fiets- en wandelexcursies te organiseren in een mooi natuurgebied, met daarin het voormalig Brits munitiedepot in Brüggen (Dld). Dit ligt zoals u weet, juist over de grens, ter hoogte van Swalmen en Beesel-Reuver en wordt in de volksmond ook wel het “Lager”genoemd. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante kilometer en is omgeven door een drie meter hoog en 19 km. lang veiligheidshekwerk van ijzergaas, dat kort voor sluiting van het depot werd vernieuwd. Op een aantal plaatsen zijn hierin doorgangen gemaakt voor fietsers en voetgangers, zoals bij de Witte Steen in Reuver, bij de Kahlberg (aan de Prinsendijk, halverwege Reuver en Swalmen) en aan de verbindingsweg tussen Swalmen en Brüggen.br De opslagplaats is ongeveer 50 jaar in gebruik geweest van circa 1948 tot september 1996. Er lag gemiddeld rond de 50.000 ton aan munitie die bedoeld was voor het Britse Rijnleger in Duitsland. Het arsenaal omvatte het volledige assortiment van munitie, van de pistoolkogel tot het artillerieprojectiel van het grootste kaliber, van de trapmijn tot de vliegtuigbom. Het vervoer hiervan gebeurde per trein en per vrachtauto Een uit 45 wagons bestaande munitietrein kon binnen twee uur worden volgeladen. De laadperrons waren in de herfst van 1990 dag en nacht in gebruik, toen het Britse invasieleger in de eerste Golfoorlog vanuit Bracht compleet van munitie werd voorzien.

Na sluiting is vrijwel het gehele complex overgedragen aan de Nordrhein-Westfalenstiftung Naturschutz, Heimat- und Kulturpflege. Het terrein wordt door vele recreanten bezocht die zich op de hoogte willen stellen van een belangrijk stuk cultuurhistorie uit ons recente verleden en die ook willen genieten van de veelzijdige natuur en de rust op de autovrije wegen in dit natuurreservaat. 
Tot 2004 verzorgde de in 2007 overleden Friedhelm Stroucken uit Brüggen, op onnavolgbare wijze voor onze vereniging excursies in het depot en is daarmee een dankbare bron van inspiratie.
Nadien zijn er gidsen binnen de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal opgeleid. Daarbij is niet alleen gebruik gemaakt van alle beschikbare literatuur over dit onderwerp, maar ook zijn vele gesprekken gevoerd met onder meer voormalige personeelsleden die werkzaam waren in het depot. Dit alles heeft geleid tot een goed geïnformeerde groep enthousiaste gidsen, die u graag meenemen op een van hun boeiende fiets- en wandelexcursies in dit grensoverschrijdende stukje Maas- en Swalmdal. Informatie over de reserveringsmogelijkheden zijn te vinden onder het kopje Rondleiding Brits munitiedepot Brüggen.

 

 

Begunstigers

Technologiesponsor